Sushi jest to doskonała i prosta metoda sprawienia sobie i bliskim kulinarnej przyjemności.
Sushi w dokładnym tłumaczeniu to zakwaszony ryż (japońskie słowo "su" oznacza ocet, a "shi" jest skrótem słowa "meshi" czyli ryż) podawany z surową, gotowaną, marynowaną rybą, owocami morza lub innymi dodatkami.
NIGIRI kawałek ryby czy owoców morza na kulce ryżu, czasami przepasany kawałkiem Nori (algi morskiej)
MAKI to ryż z dodatkami owinięty w płaty nori. Najczęściej stosowane dodatki to: surowe ryby, owoce morza, warzywa. Najbardziej popularne to hosomaki, futomaki i uramaki.
HOSOMAKI to małe maki z jednym lub dwoma składnikami, serwowane z ryżem w środku.
FUTOMAKI to duże maki zawierające 4-6 składników, serwowane z ryżem w środku.
URAMAKI duże maki zawierające 3-5 składników z ryżem na wierzchu, gdzie zewnętrzną warstwę stanowi np. ryba, kawior, sezam.